Július 1. vasárnap

 

10.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe (gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett)

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének munkatársai (Kovács Balázs, Vollár Martin, Zomborszki Zoltán) gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről.

10.30 A Haramia együttes zenés gyermekműsora

A duó tagjai: Jázmin Csilla (ének), Németh Sándor (ének, gitár)

A 2009 óta működő duó vidám, interaktív zenés műsorral várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Haramia Együttes

11.30 Szondi Péter és Szondi Tamás koncertje

Szondi Péter a Kodály Zoltán Ének-Zenei Ált. Isk. és Gimnáziumban kezdte zenei tanulmányait. Szegedre költözött, hogy bővítse ismereteimet a hozzá legközelebb álló két tudomány, a matematika és az ének-zene terén. E mellett alapított egyetemi társaival egy a’cappella együttest, a Give Me Five-ot, mellyel eljutottak Ausztriába, a Grazban tartott nemzetközi a’cappella fesztiválra.

Szondi Péter a Szegedi Egyetemi Énekkar után jelentkezett meghallgatásra a Szegedi Nemzeti Színház Énekkarába, ahol a mai napig dolgozik. Örömére szolgál, hogy a kóruséneklés mellett időnként egyéni szerepeket is kap. Így énekelte például a Szökevény csillagok Fecskefiú főszerepét, Árgyélus királyfit, Luxemburg grófja Worchester szerepét, operák és operettek mellékszerepeit kapja. „Amikor majd megkapom a diplomámat, hiszem/tudom, hogy matematikatanárként is az ének és a zene mindig jelen lesz az életemben.”

Szondi Tamás énekes, az SZTE Bölcsészettudományi Karának történelem-etika szakos hallgatója, emellett Altorjay Tamás szegedi operaénekes művész tanítványa.

Szondi Tamást a Szegedi Nemzeti Színház közönsége is megismerhette már, az operától a rock ’n’roll-ig, a szólóénekléstől az a’capelláig szinte bármely műfajban megtalálja a maga hangját. Előadói tehetségét dicséri, hogy az Egyetemi Zenei Verseny könnyűzene kategóriájának, valamint az Egyetemi Versmondó Versenynek is többszörös díjazottja. Az éneklés iránti rajongása, kiváltképp a musicalek iránt, a kecskeméti Musical Stúdióban Jámbor Zsolt és Vargáné Pulai Edina keze alatt alakult ki.

Szondi Tamás

12.00 A nő 7 ereje és az őt támogató gyógynövények - Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása (a gyógynövényes standnál, gyülekező a színpad mellett)

Rigó István a nevem, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek az Emberről és a Gyógynövényekről. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák.

http://gyogynoveny-eger.hu/

13.00 A Szelence Énekegyüttes műsora

A Szelence énekegyüttes a Szelence táncegyüttes női tagjaiból áll. 1994-ben alakult a csoport az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretein belül. A tagok életszemlélete, viselkedése arról tanúskodik, hogy hisznek tevékenységük fontosságában. Céljuk a magyar néptánckincs és népzenei hagyatékunk népszerűsítése, éltetése és továbbadása. Az énekegyüttes rendszeres résztvevője a Durindónak, a vajdasági népdalcsoportok, zenekarok szemléjének. A csoport két alkalommal nyerte el a Vass Lajos nagydíjat a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén.

Az együttes vezetője: Kisimre Szerda Anna

Az együttes tagjai: Szerda Zsófi, Lukács Sára, Pásztor Tímea, Kisimre Szerda Anna (vezető), Molnár Kinga, Vázmer Tímea, Lukács Kata, Karácsonyi Gabriella, Szabó Zsuzsanna, Kiss Karina, Pásztor Antonella, Juhász Henrietta, Pozder Charlotte

Szelence

14.30 „Levendula száll az éjen át…” A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora

Közreműködnek: Vajda Júlia, Csorba Kata, Szélpál Szilveszter, Andrejcsik István

Zongorán kísér: Pál Tamás

Vajda Júlia magánénekes, Liszt-díjas művész

További díjai: Bartók-Pásztory-díj, Alkotói-díj, Székely Mihály érem, Közönségdíj, Mecénás-díj, Vaszy Viktor-díj, Szegedért Emlékérem, Artisjus-díj, Príma-díj, Szeged Kultúrájáért – Kölcsey gyűrű. Hatszoros Dömötör-díjas művész. 2015 óta a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja.

Csorba Kata színésznő 2006-ban végzett a Szegedi Színitanodában. 2010-ben és 2014-ben Dömötör-díjat kapott. Énekesnőként is fellép különböző zenei formációkban. A Nádasdy Kálmán Országos Sanzonversenyen III. helyezést ért el.

Andrejcsik István operaénekes 1983-ban diplomázott a Zeneakadémián. Az SZTE Zeneművészeti Karának tanára, évekig tanított a Zeneakadémián is. Artisjus-, Juhász Gyula- és Dömötör-díjas.

Szélpál Szilveszter operaénekes 2009-ben diplomázott az SZTE TTIK fizikus szakán, majd 2011-ben a Zeneművészeti Karának magánének szakán, Temesi Mária és Andrejcsik István növendékeként. 2015-ben a Szegedi Operabarátok Egyesülete neki ítélte az Év ifjú énekese díját. 2016-ban Dömötör-díjat kapott.

Pál Tamás első karmester, Liszt-díjas, Kiváló művész

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés és karmester szakán szerzett diplomát 1965-ben. 2008 júliusától a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmestere.

További díjai: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Szeged Kultúrájáért Díj, Dömötör-díj Életmű-díja, Pro Urbe Szeged, Szegedért Alapítvány fődíja, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja

 

15.00 A szappankészítés története – Baranyai Erika Piros előadása (a szappanos standnál, gyülekező a színpad mellett)

Kézzel készített szappanjaim kizárólag természetes olajokat és zsírokat tartalmaznak. Mesterséges színezéket és illatanyagot nem használok. A szappanokhoz használt növények egy részét saját kertemben termesztettem – körömvirág, citromfű, borsmenta, levendula, tárkony, aranyvesszőfű. – a többit pedig megbízható – vegyszermentes – forrásból szerzem be. 

http://www.pirospontszappanok.hu/

16.00 A JaMese koncertje

A JaMese mozaikszó egy formációt, egy projektet, egy előadásmódot és egy énekesnőt takar egyszerre. Egyrészt Molnár Emese énekesnő keresztneve ihlette az elnevezést, másrészt a Jam a szabadságra és a kreativitásra, a mese pedig a történetek, gondolatok átadására kíván utalni. A 2013-as Csak A Napba című első lemezüket a 2018-as Bennem a világ követte, amelynek címadó dalának Lackfi János kortárs költő a társszerzője. Mellette még két további vendég-dalszövegíró is helyet kapott: Hegyi György, az egykori Emil.Rulez! szövegírója és Dinnyés Dániel zeneszerző, akik ketten színházi darabok zenei anyagain dolgoznak együtt már évek óta. Készítettek kreativ lyrics videót a rajongók által készített fotókból, valamint közös, folyamatosan bővülő lejátszási listát is létrehoztak kedvenc dalaikból. 2018-ban pedig megint egy új dolgot próbálnak ki, elindul a JaMese Élményének workshop havi rendszerességgel, mely során bárki, mindenféle zenei előképzettség nélkül a közösségben éneklés felszabadító erejét tapasztalhatja meg.

A zenekar tagjai: Molnár Emese (ének), Udvarhelyi Gábor (gitár), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár), Badics Márk (dob)

 JaMese

17.00 A Váczi Eszter & Quartet Egy perc című lemezének bemutató koncertje

Váczi Esztert kezdetben a Jazz+Az formáció tagjaként ismerhettük meg, Geszti Péter és Dés László segítő szárnyai alatt, ekkor még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt. A zenekar egyedülálló lehetőséget nyújtott arra, hogy főiskolásként is folyamatosan színpadon lehessen, és hogy megismerhesse későbbi zenészkollégáit. Tanulmányait sikeresen jazz-ének művész és tanári diplomával zárta le, a kvartettje nem sokkal ezután, 2002-ben alakult meg. Állandó tagként jelenleg már csak ebben a saját zenekarában énekel, meghívott vendégként azonban gyakran fellép más zenészek, zenekarok felkérésére is. Éveken keresztül csak feldolgozásokat játszottak, de idővel utat engedtek a saját kreatív energiáiknak és megszülethettek a saját szerzeményeik. 2009-ben megjelentették a Vissza hozzád című első albumukat a Tom Tom Records gondozásában, amely igen hamar arany- és platinalemez lett, ez ritka teljesítmény egy jazz-zenekar esetében. Az első korongot azóta három újabb követte: a 2011-es Eszter kertje, 2014-ben a Belső tenger, legutóbb pedig a 2017-es Egy perc.

A zenekar tagjai: Váczi Eszter (ének), Gátos Iván (zongora, szintetizátor), Gátos Bálint (basszusgitár), Schneider Zoltán (gitár), Gyenge Lajos (dob)

Váczi Eszter & quartett

Támogatók:

SZTE NKI Kulturális Iroda | Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat | Bolgár Baráti Társaság | Universitas Szeged Nonprofit Kft. | Ördögszekér Bt.

Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényeinken kép- és hangfelvételek készülhetnek. Amennyiben Ön jelenlétével megtiszteli programjainkat, ezt mi a felvételek készítéséhez, és azoknak a Szegedi Tudományegyetem céljai megvalósításának megfelelő felhasználásához való hozzájárulásának tekintjük.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

fb