Július 1. szombat

 

10.00 Fák, virágok, fény – Barkos Bea kiállítása

Megnyitják: Fabulya Andrea szóval, Jenei Kornél és Páli Tibor zenével

Barkos Bea bölcsésznek, őstörténet kutatónak indult, majd a képzőművészetben találta meg gondolatainak a legmegfelelőbb kifejezési formát. 1995 óta foglalkozik tűzzománccal. A technika jelentette minden lehetőséggel él: grafikusi, festői, gyűrt- és ötvöszománcokat készít.

Alkotásaiban megjelenik az ősiséghez való vonzódása, de a modern irányzatok is teret nyernek munkáin. Szívesen használ régi tárgyakat (pl. péklapát, járom, rosta, teknő), amelyek a tűzzománcok által új megszólalási formát nyernek, így épít hidat a régmúlt és a ma gondolatvilága közé. Képzőművészként 1996 óta állít ki. Jelentősebb bemutatkozása volt Szegeden a Bartók Béla Művelődési Központban, valamint számos helyen és alkalommal Magyarország különböző városaiban, Budapesten az Iparművészeti Múzeumban és a Vigadó Galériában, a PrimArt Galériában, 1998-tól Erdély számos városában, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Olaszországban vett részt önálló és csoportos kiállításokon.

2011-ben meghívást kapott a 8. Firenzei Biennáléra.

„Most talán az a fontos, hogy állandó mozgásban vagyok, hívnak tanítani s kiállítani egyaránt hazánk és Európa különböző helyeire, hazai és külhoni művésztelepekre. Nem könnyű ebben a vizuális sokszínűségben magunkra vonni mások figyelmét, így csak megköszönhetem mindazoknak, akik szakítanak figyelmet a munkáimra. Ma már ahhoz kell nagyobb erő és elszántság, hogy csendben figyeljük a külső és belső világunkat. Nem divatos a csend rendjét követni, én erre törekszem. Szeretek összművészeti produkcióban a szó, a zene rezgéseiből táplálkozva festeni.”

A kiállításon bemutatunk néhány ilyen összművészeti előadásnak köszönhető képet, melyek verseket és zenei hangulatokat idéznek, és a művész tűzzománc alkotásait is.

Megtekinthető a Füvészkert nyitvatartási idejében.

Barkos Bea: Járom és valóság  (56x132 tűzzománc)

10.30 „Folyton söpör” — A Szegedi Egyetemi Színház műsora

Az SZTE Kulturális Iroda által az Arany János Emlékévben kiírt Ballada Pályázat válogatott verseiből állítottuk össze műsorunkat.

Szerzők: Bagdi Boglárka Ingrid, Gálfi Zsolt, Galzó Ákos Ferenc, Rasztik Réka, Tóth Ádám, Vajsenbek Péter, Varga Edina

Játsszák: Fazekas Máté, Radvánszky Gábor, Varga Norbert

Rendezte: Varga Norbert

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

(gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett)

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Tanszékének (korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet) munkatársai gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről.

11.15 A Terebes zenekar koncertje

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Mester Tanoda Alapítvány Népzenei Kamaraműhelyének elhivatott énekes és hangszeres művészeiből. Repertoárjuk elsősorban népi dallamokat tartalmaz, ám a régi értékek felelevenítése mellett izgalmasan új formában és hangszereléssel juttatják egyedi zenei élményekhez hallgatóságukat. Annak érdekében, hogy muzsikájuk igazán őszinte, élő és „tiszta forrásból” táplálkozó lehessen, a zenekar tagjai minden évben meglátogatják Moldva, Erdély és Partium népzenei kincseket rejtő településeit, ahol néprajzi gyűjtés folytatása mellett a hagyományaikat elveszíteni látszó falvakban igyekeznek feleleveníteni, adott esetben vissza is tanítani, az onnan származó énekes és hangszeres folklóranyagot. Számos rendezvényen képviseltették már magukat, elsősorban a Dél-Alföldön, de Moldvában, Erdélyben, Partiumban, Felvidéken, illetve Vajdaságban is több alkalommal tartottak sikeres koncerteket és táncházakat. Céljuk a Kárpát-medencei magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése, valamint megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható aktuális értelmezések és feldolgozások által.

A zenekar tagjai: Bauer Iván (furulya, kaval), Benyó-Korcsmáros Réka (ének, dob), Dancs Ágnes (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz, citera, ének), Hódi Fruzsina (ének, csörgők), Kiss Levente (furulya, kaval), Páli Tibor (doromb, ének)

Terebess Zenekar

12.15 Musical-csokor — Szondi Tamás koncertje

Szondi Tamás énekes, az SZTE Bölcsészettudományi Karának történelem-etika szakos hallgatója, emellett Altorjay Tamás szegedi operaénekes művész tanítványa.

Szondi Tamást a Szegedi Nemzeti Színház közönsége is megismerhetett már, az operától a rock’n’roll-ig, a szólóénekléstől az a’capelláig szinte bármely műfajban megtalálja a maga hangját. Előadói tehetségét dicséri, hogy az Egyetemi Zenei Verseny könnyűzene kategóriájának, valamint az Egyetemi Versmondó Versenynek is többszörös díjazottja. Az éneklés iránti rajongása, kiváltképp a musicalek iránt, a kecskeméti Musical Stúdióban Jámbor Zsolt és Vargáné Pulai Edina keze alatt alakult ki.

Szondi Tamás

13.00 „Egyik szemében, másik szívében” — A Szegedi Egyetemi Színház műsora

Az SZTE Kulturális Iroda által az Arany János Emlékévben kíírt Ballada Pályázat válogatott verseiből állítottuk össze műsorunkat.

Szerzők: Bagdi Boglárka Ingrid, Gálfi Zsolt, Galzó Ákos Ferenc, Rasztik Réka, Tóth Ádám, Vajsenbek Péter, Varga Edina

Játsszák: Fazekas Máté, Radvánszky Gábor, Varga Norbert

Rendezte: Varga Norbert

SZESZ

13.00 A szappankészítés története – Baranyai Erika Piros előadása

(a szappanos standnál, gyülekező a színpad mellett)

Kézzel készített szappanjaim kizárólag természetes olajokat és zsírokat tartalmaznak. Mesterséges színezéket és illatanyagot nem használok. A szappanokhoz használt növények egy részét saját kertemben termesztettem – körömvirág, citromfű, borsmenta, levendula, tárkony, aranyvesszőfű. – a többit pedig megbízható – vegyszermentes – forrásból szerzem be. 

http://www.pirospontszappanok.hu/

14.00 A nő testi-lelki ereje és a hozzá kapcsolódó gyógynövények.- Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása

(a gyógynövényes standnál, gyülekező a színpad mellett)

Rigó István a nevem, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek az Emberről és a Gyógynövényekről. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák.

http://gyogynoveny-eger.hu/

14.00 Piroska és a farkas — A Grimm-Busz Színház mesejátéka

Ez a farkas, aki a mi erdőnkben él, egyáltalán nem gonosz, hanem nagyon is kedves és jószívű. Hogyan kerekedik ki mégis a klasszikus történet? A megoldást a gonosz Besamell márki felbukkanása jelenti, aki fogságba ejti az állatokat, s farkasunkat is megkötözi. Piroska kiszabadítja a farkast, de az agyafúrt Besamell csellel elvarázsolja, és megparancsolja neki, hogy zárja a pincébe Nagymamát, majd Piroskát is. A varázslatot csak egyféleképpen lehet megtörni, de a márki nem árulja el, hogyan. Hőseink a gyerekek segítségével felismerik, hogy a szeretet minden gonoszságot legyőz.

A színház díszletes, jelmezes, zenés színházi előadásokat mutat be óvodás, iskoláskorú gyermekek számára. Fő céljuk a gyermekek szórakoztatása, mindazonáltal nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy előadásaik gyermekeink épülésére legyenek. A jó és a rossz szembeállításával, a konfliktusok gerjesztésével és azok megoldásával, a karakterfejlődés ábrázolásával próbálnak utat mutatni kis közönségüknek. „Tanítják”, hogy a jó ügy érdekében folytatott harc mindig eredményre vezet. Megmutatjuk, hogy a „többet ésszel" elve örökérvényű igazság. Előadásaik során nagy hangsúlyt helyeznek a zenére is.

Grimm-Busz Színház

15.00 A Huckleberry Guys zenekar koncertje

Az utcazenekarként és színpadon is átütő erővel megszólaló banda humoros, improvizatív műsoraiban a mississippi blues, a country hagyományait teremti újra. Bár a produkció elektromosan, a színpadon is kiválóan működik, a felállás eredeti elgondolását tekintve utcazenélésre tervezett. Kezdetektől fogva céljuk, hogy akusztikusan, akár abszolút kihangosítatlanul is meg tudjanak szólalni. Ezt szolgálják az olyan megoldásaik, mint a jellegéből fakadóan erőteljes slide gitározás, vagy a szájharmonika hangosításárára használt fém tölcsér. A főként az autentikus blues műfajából táplálkozó feldolgozásaikat egy bőröndre épült dobcucc taktusai kísérik. Hallhatunk tőlük Seasick Steve, RL Burnside, Robert Johnson, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson II és Sonny Terry átgondolásokat.

A zenekar tagjai: Balogh Ede Farkas (bőrönd dobcucc), Balogh Gyula (ének, gitár), Prekop Győző (szájharmonika)

Huckleberry Guys

15.00 Méhészeti bemutató

(a Füvészkert méhesében, a tanya mellett) A Szepesi Méhészet 1985 óta foglakozik méhészettel, kezdetben hobbi jelleggel, későbbiekben ez már az életformává alakult. Folyamatos képzésekkel e területen ma már, mint szakképzett méhészek végezik tevékenységünket

Méhészetüket folyamatosan bővítik, ezáltal mézválasztékukat is szélesíteni tudták és jelenleg is erre törekszenek. Mézeiket kis- és nagykereskedelmi formában értékesítik.

Az általuk megtermelt mézet saját üzleteikben is értékesítik, ahol a bőséges mézválaszték mellett különböző méhészeti termékeket, süteményeket, édességeket is árusítanak. Tekintettel arra, hogy a mézet általában az ételallergiások (glutén-,tej- és tojás érzékenyek, valamint az enyhén cukorbetegek) is fogyaszthatják, számukra továbbá glutén-,tej- és tojásmentes, valamint diabetikus termékeket is kínálnak.

http://www.szepesimeheszet.hu

16.00 „Ki viszi át…?” — Szirtes Edina Mókus szóló looper koncertje örömről, bánatról, fájdalomról és a mindent átölelő mélységes mély szeretetről

Közreműködik: Jammal Fekete János (beatbox)

A műsorban magyar és francai költők versei kapnak új értelmet, oldónak fel Mókus különleges zenéjében, amely, ha nem vigyázunk, a lelkünk legeldugottabb zugaiba hatol, és nem ereszt el soha többé. Szirtes Edina Mókus egy ciklon. Betölti a teret, hangos és halk, vidám és szomorú, szívbemarkolóan őszinte. Egy egész zenekar és számos zenei műfaj egy személyben. Világzene? Több. Egyszerűen a Zene maga.

Szirtes Edina Mókus

17.00 A Jazzarosa zenekar koncertje

A zenekar 2016-ban alakult. Repertoárjában igényes, dallamos jazz sztenderdek szerepelnek, amelyeket számos ismert előadótól hallhattunk már (Ella Fitzgerald, Stan Getz, Joao Gilberto, Frank Sinatra, Ray Charles, Norah Jones). A műsort különlegessé teszi, hogy általában magyar nyelvű szövegekkel adják elő, amelyek zöme saját szerzemény. A műsort színesítik ismert régi magyar slágerek, Fényes Szabolcstól és más kiváló magyar zeneszerzőktől, mindezek szintén jazz stílusban. A zenék hangulata kellemes, szívhez és lélekhez szóló. Pozitív feltöltődést és igazi kikapcsolódást nyújt a közönségnek.

A zenekar tagjai: Horváth Piroska (ének), Török Péter (gitár), Pálinkó Péter (zongora), Árva Gábor (bőgő), Szabó Csaba (dob)

Jazzarosa

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Versfa – Legyél Te is szerkesztő!

A Levendula Napok hétvégéjén egy különleges verses programmal várjuk az érdeklődőket!

A Füvészkert trópusi üvegháza előtt álló idős szecsuáni ősfenyő alatt ki-ki elmondhatja, felolvashatja a kedvenc versét, majd feltűzheti a versfánkra. A rendezvényt követően az előadott versekből egy virtuális kötetet állítunk össze a Levendula Napok honlapján. Hozd el kinyomtatva kedvenc versedet, szerkesszük együtt a Levendula Napok antológiáját!

Tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényeinken kép- és hangfelvételek készülhetnek. Amennyiben Ön jelenlétével megtiszteli programjainkat, ezt mi a felvételek készítéséhez, és azoknak a Szegedi Tudományegyetem céljai megvalósításának megfelelő felhasználásához való hozzájárulásának tekintjük.

fb