Június 30. szombat

 

10.00 Ale Ildikó festőművész kiállítása

Az alkotó a Levendula Napokon, szombaton és vasárnap személyesen várja kiállításán az érdeklődőket.

14.00 órakor a kiállító terem elől 25 perces programajánló indul a Montázs Vizuális Műhely vezetője, Ale Ildikó vezetésével, mely a KERT ÉS MŰVÉSZET projektre irányítja a figyelmet.

A Montázs Vizuális Műhely mindkét nap izgalmas képzőművészeti és társművészeti projekttel kapcsolódik a természet és a kert fogalmához. Minden alkotni vágyó gyermeket és felnőttet szeretettel vár a művészeti vezető, Ale Ildikó festőművész, művészetpedagógus.

Ale Ildikó 2003 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművész tagozatának. Számos országos és nemzetközi csoportos tárlat résztvevője volt Japánban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban. Művei megtalálhatók többek között a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében, a szentendrei ArtUnió Galéria Gyűjteményében, gyűjtőknél és magánszemélyeknél.

A művészek és a közönség közötti kommunikáció létrehívását pályakezdése óta fontosnak tartja, ezért alkotói minőségén túl interaktív képzőművészeti projektek megvalósításával érzékenyíti játszótársait a művészetek szeretetére.

Megtekinthető július 19-ig a Füvészkert nyitva tartási idejében.

Montázs MűhelyKapcsolatfelvétel : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal:               www.aleatelier.hu

MONTÁZS VIZUÁLIS MŰHELY KÍNÁLATA:

művészetpedagógia, rajzoktatás, festészetoktatás, vizuális kultúra, esztétikai nevelés, művészeti kirándulások, múzeumpedagógia, kreatív gyakorlatok, társművészetek, műhelymunka, speciális vizuális kultúra órák, kiállítás rendezés, családi programok, kulturális ajándék

ale

10.00 A Terebes zenekar koncertje

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Mester Tanoda Alapítvány Népzenei Kamaraműhelyének elhivatott énekes és hangszeres zenészeiből.

Repertoárjuk elsősorban népi dallamokat tartalmaz, ám a régi értékek felelevenítése mellett izgalmasan új értelmezések és hangszerelések által juttatják különlegesen szép és egyedi zenei élményekhez hallgatóságukat. Annak érdekében, hogy muzsikájuk igazán őszinte, élő és „tiszta forrásból” táplálkozó lehessen, a zenekar tagjai minden évben meglátogatják Moldva és Gyimes népzenei kincseket rejtő településeit, ahol néprajzi gyűjtések folytatása mellett a hagyományaikat elveszíteni látszó csángó falvakban igyekeznek feleleveníteni, adott esetben vissza is tanítani az onnan származó énekes és hangszeres folklóranyagot. Számos rendezvényen képviseltették már magukat, elsősorban a Dél-Alföldön, de Moldvában, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken is több alkalommal tartottak sikeres koncerteket és táncházakat. Céljuk a Kárpát-medencei magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése és megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható, aktuális értelmezések, feldolgozások által.

További információ a zenekarról: https://www.facebook.com/Terebes-1437213856601620/

A zenekar tagjai: Bauer Iván (furulya, kaval), Benyó-Korcsmáros Réka (ének, dob), Dancs Ágnes (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz, ének), Hódi Fruzsina (ének, csörgők), Kiss Levente (furulya, kaval), Páli Tibor (doromb, ének)

11.00 Az okos nyuszi – A Grimm-Busz Színház mesejátéka

Szereplők: Papes Béla, Szűcs Janka, Zombori Béla

A Nyuszi épp születésnapját ünnepelné, de a két gazfickó, a Róka és a Farkas nem hagyja. Folyton folyvást kergetik, üldözik szegény Nyuszikát, aki ravaszsága, furfangja segítségével mindig kibújik a gonosztevők karmai közül. A két cimbora a sok kudarc után egymásnak esik, de a jószívű Nyuszi kibékíti őket, s ha megígérik, hogy ezentúl jól viselkednek, még a szülinapi zsúrra is meghívja őket.

A színház díszletes, jelmezes, zenés előadásokat mutat be óvodás és iskoláskorú gyermekek számára. Fő céljuk a gyermekek szórakoztatása, mindazonáltal nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy előadásaik gyermekeink épülésére legyenek. A jó és a rossz szembeállításával, a konfliktusok gerjesztésével és azok megoldásával, a karakterfejlődés ábrázolásával próbálnak utat mutatni kis közönségüknek. „Tanítják”, hogy a jó ügy érdekében folytatott harc mindig eredményre vezet. Megmutatják, hogy a „többet ésszel" elve örökérvényű igazság. Előadásaik során nagy hangsúlyt helyeznek a zenére is.

Grimm-Busz Színház

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe (gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett)

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének munkatársai (Kovács Balázs, Sárközy András, Zomborszki Zoltán) gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről.

13.00 Bolgár dalok fuvolára és zongorára

Közreműködnek: Lakos Boglárka (fuvola), Klebniczki György (zongora)

Lakos Boglárka az SZTE Zeneművészeti Kar fuvola szakos 2. éves hallgatója, tanára Varga Laura. Számos kortárs zenei produkció előadója, főképp kamarazenei műfajban. Több ősbemutató kötődik hozzá, akár szólistaként vagy zenekari interpretációval. Európai fúvószenekari turnék résztvevője, a magyar modern és kortárszene képviselője.

Klebniczki György egyetemi tanulmányait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte, és az SZTE Zeneművészeti Karán fejezte be 2006-ban. A Nemzetközi Bartók Zongoraverseny különdíjasa 2004-ben és 2006-ban. 2006 óta az SZTE Zeneművészeti Karának tanársegédje, korrepetitora. Zongoraművészi tevékenységeit elsősorban hangszeres zongorakísérőként, kamaraművészként folytatja, de számos rendezvényen, kamaraesteken szólistaként is fellép. Rendszeres fellépője a Szegedi Kortárszenei Napoknak, valamint az Őszi Kulturális Fesztivál és Egyetemi Tavasz kamaraestjeinek. Az elmúlt években, Turkuban és Darmstadtban is fellépett kamarazenei és szóló produkcióval. 2010-ben Artisjus-díjban részesült. Zenei tanulmányait jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában folytatja.

13.00 A férfi 7 ereje és az őt támogató gyógynövények- Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása (a gyógynövényes standnál, gyülekező a színpad mellett)

Rigó István a nevem, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek az Emberről és a Gyógynövényekről. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák.

http://gyogynoveny-eger.hu/

14.00 A levendula termesztése és felhasználása – Nagy Tamás levendulatermesztő előadása (A Füvészkert levendula gyűjteményénél, gyülekezés a színpadnál)

Domaszék határában 2013-ban indítottuk el levendulakertészetünket (Napfénybirtok), ahol jelenleg 0,5 ha-on francia levendula termesztésével foglalkozunk vegyszermentes technológiával. A Biokontroll Hungária Kft.-vel állunk szerződéses kapcsolatban annak érdekében, hogy bio minősítésünket megszerezzük. A kertészet mellett egy 150 családos méhészetet is fenntartunk. Fontos célunk, hogy a méz és a levendula jótékony hatásait szem előtt tartva, egyre szélesebb termékskálát tudjunk a vásárlóinknak kínálni.

https://www.facebook.com/pg/napfenybirtok/about/?ref=page_internal

15.00 Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész lemezbemutató koncertje

Benedekfi István 1998-ban és 2001-ben a Zeneművészeti Iskolák Országos Zongoraversenyén II. helyezést ért el. Egyetemi tanulmányai alatt kétszer volt országos első Szergej Rachmaninov (2003), illetve Bartók Béla (2005) zongoraversenyeken Debrecenben. Szintén kétszer kapott különdíjat az első és a második Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen Szegeden (2004, 2006). Aktív résztvevője volt Rados Ferenc, Schiff András, Volkmar Lehmann és Flórián Péter mesterkurzusainak. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi doktori iskola doktorandusz hallgatója, emellett az Egyesült Államokban a Ball State Egyetemen posztgraduális képzésben is tanult 2013–15-ig dr. Robert Palmer növendékeként.

Benedekfi Zoltán első helyezést ért el a Hubay - Mozart - Bartók hegedűversenyen, melyet 2006-ban rendeztek Szegeden. Többször részt vett Perényi Eszter, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin kurzusain, de legnagyobb mestere Szecsődy Ferenc Liszt-díjas, Érdemes-művész hegedű virtuóz. Aktív tag a Camerata Budapest hangverseny zenekarban és a Békés Megyei Szimfonikus zenekar életében. Az Alföld Vonósnégyes vezető hegedűse és a stuttgarti kamarazenekar első hegedűse is egyaránt.

A testvérpár igen termékeny a zeneszerzés területén is. Országos eredménnyel is büszkélkedhetnek, mivel a 2001-es Budapesti Bartók Béla Zeneszerzői Verseny különdíjasai lettek. Zenei tevékenységük első jelentős munkája a Dung Dot (Don’t Burn It) című vietnami-amerikai filmdráma kísérőzenéjének megírása volt. A film közönségdíjat kapott a XIX. Fukuokai Nemzetközi Filmfesztiválon, és a 2010-es Oscar-díj versenyen a legjobb idegennyelvű film kategóriában is jelölték. A legfrissebb munkájuk a „Lovak” című táncjáték zenéje. A produkció bemutatója 2014 áprilisában volt a Békéscsabai Jókai Színházban. Koncertjeiken klasszikus szerzők kamara és szóló darabjait mutatják be, de előszeretettel játszanak saját darabokat is.

15.00 Méhészeti bemutató (a Füvészkert méhesében, a tanya mellett)

 

A Szepesi Méhészet 1985 óta foglakozik méhészettel, kezdetben hobbi jelleggel, későbbiekben ez már az életformává alakult. Folyamatos képzésekkel e területen ma már, mint szakképzett méhészek végezik tevékenységüket

Méhészetüket folyamatosan bővítik, ezáltal mézválasztékukat is szélesíteni tudták és jelenleg is erre törekszenek. Mézeiket kis- és nagykereskedelmi formában értékesítik.

Az általuk megtermelt mézet saját üzleteikben is értékesítik, ahol a bőséges mézválaszték mellett különböző méhészeti termékeket, süteményeket, édességeket is árusítanak. Tekintettel arra, hogy a mézet általában az ételallergiások (glutén-,tej- és tojás érzékenyek, valamint az enyhén cukorbetegek) is fogyaszthatják, számukra glutén-,tej- és tojásmentes, valamint diabetikus termékeket is kínálnak.

http://www.szepesimeheszet.hu


17.00 Boggie koncertje

Csemer Boglárka „Boggie” énekes, dalszerző évek óta a hazai zenei színtér szereplője. Kezdetben népzenét tanult, iskolás évei alatt népzenei versenyeken szerepelt és helyezéseket ért el, később a klasszikus zenén, a jazzen és a popon keresztül sok mindenbe belekóstolt. 1 évig Párizsban élt, ez mind zeneileg, mind emberileg meghatározó élménye lett, dalaiban emiatt érződnek olyan erősen a francia sanzonok hatásai. Boggie legtöbbször angol és francia nyelven énekel, de némely dala magyarul is elérhető, köztük a Parfüm című slágere, amely a YouTube felhasználói közt hirtelen világkörüli útra indult és videóklip-nézettségi csúcsokat ostromolt. A Dal című televíziós verseny győzteseként ő képviselhette Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a Wars for Nothing című egyszálgitár-kíséretes dalával. Első lemeze felkerült az amerikai Billboard magazin jazz album listájára, második lemeze Fonogram-díjat érdemelt, azóta pedig már egy újabb lemeze is megjelent, „3” címen.

A zenekar tagjai: Csemer Boglárka „Boggie” (ének), Antal Gábor (zongora), Simkó-Várnagy Mihály (cselló, basszusgitár), Szakonyi Milán (gitár), Szabó Tamás (dob)

Csemer Bogláka Boggie

Támogatók:

SZTE NKI Kulturális Iroda | Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat | Bolgár Baráti Társaság | Universitas Szeged Nonprofit Kft. | Ördögszekér Bt.

Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényeinken kép- és hangfelvételek készülhetnek. Amennyiben Ön jelenlétével megtiszteli programjainkat, ezt mi a felvételek készítéséhez, és azoknak a Szegedi Tudományegyetem céljai megvalósításának megfelelő felhasználásához való hozzájárulásának tekintjük.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

fb